De Pen – Albert van Dalfsen

Krijg ik daar ineens de Pen doorgeschoven van Hans en dat terwijl er al bij  “verhalen” al diverse dingetjes van mijn pen zijn opgenomen,

Maar Ok ik zal mij zetten tot een paar dingetjes die niet allemaal op vliegvissen betrekking hebben maar op aanpassingen in je vistijd besteding en een klein gezondheids advies.

In september 2014 gingen wij, mijn zeer dierbare echtgenote en ik, voor een weekje eruit naar Denemarken, meer preciezer het schiereiland Als, plaats Asserballeskov. Ons vakantiehuisje lag 10 meter boven zee en 10 m van zee. Wereldplek.

Een uitzicht grandioos aan de andere kant van de zee voor ons konden wij Fúnen zien liggen. Ergo er moest dus ook zeeforel aanwezig zijn. Aankomst op zaterdag en het eerste wat ik zondagmorgen zie  “aalscholvers” en niet 1 maar wel 30. Vlak voor MIJN zee en vreten dat ze deden, duiken en hup daar zag je weer een vis gaan. Ik zeg tegen mijn eega “daar gaat MIJN vis” , nuchter als mijn beleidsvoerder is zegt ze “in ieder geval is er vis”. En zoals zo vaak. Ze had gelijk.

Ergo, toch maar eens proberen en het weer “stralende lucht helder blauw, weinig wind en volop zon” dus de zeeforel kenner zegt dan meteen. “vergeet het maar, zeeforel vang je in het schemeren en ’s avonds” Nou mooi niet, binnen een kwartier deze schone vis gevangen op een zandspiering imitatie.

Niet echt een heel grote ongeveer 45-50 cm maar wel mijn allereerste gevangen zeeforel. Blij als een klein kind.

En nu mijn tip weer dankzij mijn leidinggevende die al jaren tegen mij roept “neem niet alleen een vliegenlat mee, maar ook andere hengels” Deze vakantie had ik dus ook een spinhengeltje meegenomen om van het hinderlijke advies geven af te zijn. Soms is het goed om naar het hoofdbestuur te luisteren, want …  de rest van de week schitterend weer maar heel veel wind. En eigenwijs als ik soms ben wilde ik nergens anders vissen als bij onze residentie en de wind, je raad het vast wel, recht op de kant. Het advies van mijn moeder overste opgevolgd en met spinhengeltje en een klein pilkertje weer naar beneden en naar mijn persoonlijke vis plek.

Je raad het vast wel weer binnen een half uur 1 zeeforel gevangen en 1 verspeeld, beide van dezelfde maat als die van de foto hierboven. Ook weer met stralend weer maar nu met wind en aalscholvers in de buurt. OP de dagen dat ik geen aalscholvers in of boven zee zag ving ik niets.

Mijn eerste tip is: Neem meer mee dan alleen vliegenhengels als je naar een gebied kent wat je niet heel goed kent.

Nu anno juni 2018 weer met vakantie naar Denemarken. Ik heb het op de club wel eens gezegd “bij  de grens van Denemarken staat een bordje  “Albert Welkom”  niemand ziet dat bordje maar ik VOEL het.

Dit jaar naar weer een schiereiland Sletterhage  waar de wereldberoemde vuurtoren van Helgenaes staat, slechts 2 km vanaf on huisje. Zaterdag aankomen, uitpakken ff bij de vuurtoren kijken. Ziet er perfect uit met bruinvissen voor de kust, schitterend.

Zondagmorgen dus naar de vuurtoren met schitterend weer helder blauwe lucht en volop zonneschijn en een temperatuur van 22 gr Celsius. Ik ga weer met de zandspiering imitatie, wit en groen. Twee Duitse jongens staan met hun zee hengels platvissen te vangen en ik met mijn vliegenlat #5 en een drijvende lijn heb binnen een half uur 2 zeeforellen, ca 35-40 cm. Jammer genoeg geen foto want ik had vanwege mijn wankele lopen camera en telefoon bij het hoofdbestuur ingeleverd, mocht  ik eventueel onvrijwillig  ik te water gaan dan waren die zaken tenminste niet nat.

Daarna hebben we overwegend schitterend weer gehad maar heel veel en harde wind. We hebben  nog wel andere plekken opgezocht en ook daar nog 1 zeeforel weten te verschalken maar nu weer op een heel klein pilkertje aan de spinhengel.

Totaal heb ik misschien 2 uur gevist waarvan de helft met de spinhengel en dan 3 forellen vind ik niet verkeerd. Kijk naar de foto en je ziet dat het niet echt vliegvis wind is.

Nu komt mijn volgende advies en dat heeft niets met vissen te maken. Wij hadden onze fietsen meegenomen en daar veel gebruik van gemaakt. Op de woensdag van onze 2de week komt mijn vrouw te vallen in een stukje mul zand. Lang verhaal kort gemaakt, naar de dokter. Blijkt dat wij een verkeerde zorgpas hebben. Sinds 2013 wordt door de zorgverzekeraars ook een internationale zorgpas verstrekt. Geen probleem, dokter en apotheek cash  betalen en dat inmiddels terug betaald gekregen van de zorgverzekeraar. Eerder terug naar huis en naar onze eigen medicijnmannen en –vrouwen. Blijkt dat eega een scheurtje heeft in het plateau van het linker onderbeen. Gespalkt en met het advies van rustig aan naar huis en de volgende week voor controle terug komen. Voor controle en alles is goed en de spalk mag eraf.

Volgende dag, 3-7-2018 verschijnselen van een hyper ventilatie bij mijn dierbare en naar de huisarts, en medicijnen gekregen, hyperventilatie gaat niet over. Weer contact met huisarts en die besluit gelukkig om een ambulance te sturen. Wat blijkt ze heeft een heel zware longembolie, direct naar intensive care en goed behandelt. Gelukkig gaat ze nu, 9-7-2018, weer de goede kant op maar de verwachte herstelperiode is ca 9 maanden.

Er waren bloedpropjes vanuit het linker been in de longaders terechtgekomen.

Mijn advies is nu, mocht je ooit in een dergelijke situatie komen laat de medicijnmannen cq vouwen controleren of er door de spalken of gips geen trombose kan ontstaan. Ik was mijn echtgenote daardoor bijna kwijt.

Albert