De Pen – Henk Dunsbergen

Vissen was toen heel gewoon

Ik denk dat ik ongeveer 13 jaar was toen ik samen met mijn vader en de buurman in de Vliet op de warme zomeravonden op paling ging vissen. Het was 1963 en ik woonde in Leiden. Overdag  ving ik de wurmen. Een emmertje ging mee. De wurm aan de haak. Je hoefde niet lang te wachten of je dobber werd langzaam ondergetrokken.

Nadat de dobber onder water stilstond even wachten en dan slaan. Hopelijk zat de haak niet te ver. Wanneer een  vrachtboot naderde had je zeker succes.  Ruim voordat de boot bij jou was had de paling de worm gepakt. Op zo’n avond had je zomaar een bodem paling.

Al mijn vrienden visten

In zie mijn buurman nog thuiskomen na een dagje vissen. Zijn stalen leefnet hing aan zijn brommer vol met vis. Natuurlijk werd de vis schoongemaakt en gegeten.

De waterkwaliteit was toen ook niet als nu. Overal was  het verboden te zwemmen vanwege de ziekte van Weil. Ik herinner mij nog dat uit het slootje nabij ons huis de palingen het land opkropen. Je kon ze zo pakken. Het was kwaad water !!

In de jaren 50, weet ik nog, kon je bij de wolfabriek in Leiden allerlei kleuren in de gracht zien.

Toen ik wat ouder was viste ik met mijn vrienden op baars in de polder bij Hoogmade. Spannend. Op de warme zomeravonden. Met een wurm als aas legden wij de dobber tegen de kant aan. Menige baars werd gehaakt.

Gedurende mijn leven is vissen met de vaste stok nooit weggeweest.

De ommekeer kwam in 2012

Op de visma in 2012 was onze voorzitter Ted aan het binden. Hij nodigde mij uit eens op de club te komen kijken. Zo is het gekomen. De eerste avond op de club kreeg ik een hengel in mijn hand geduwd. Albert en Ron gaven mij aanwijzingen hoe te werpen. Het eerste visje vangen viel niet mee. Het was moeilijker dan gedacht. Met behulp van Mark werd op de Grote Dobbe het eerste voorntje gehaakt.

Er ging een wereld voor mij open. Ten eerste de club met zijn activiteiten. In april 2012 werd de veiling gehouden van de visspullen van van den Berge. Ted was de veilingmeester. Ik had geen idee wat ik nodig had om te vliegvissen. Met aanwijzingen van Ted kocht ik hier mijn eerste hengel en bindgereedschap. De overige clubleden gunden mij ook het een en ander.

In die tijd breidde de club zich verder uit en daarom werden er bindavonden georganiseerd. De avonden werden gegeven door Gertjan, Mark en Bart. Hier ging veel voorbereiding aan vooraf want wij konden beschikken over al het materiaal voor de vliegen die wij die avond gingen binden.

Het was allemaal niet eenvoudig. Maar als een vlieg gebonden was, was ik wel trots. Het waren gezellige avonden. Voordat je het wist werd je weer een consumptie aangeboden.

Vissen doe ik meestal met Albert, Ron (vroeger) en Rien. De wateren rondom Zoetermeer zijn favoriet. Vliegvissen is niet eenvoudig maar met de aanwijzingen van Albert en voorheen Ron heb ik veel geleerd. Maar ook na al die tijd leer ik nog van de tips van andere clubleden.

Het mooiste vind ik toch het in de zomeravonden vissen bij de ballenllijnen. Die dikke voorns en brasems. Geweldig.

Ik moet zeggen dat mijn leven door het vliegvissen  en de leuke contacten op de club  zeker is verrijkt.

Henk Dunsbergen

Ik geef nu de pen aan Hans Harm !