De Pen – Harry Jansen

Ja die had ik nog even niet door!

Ik zie op de website dat ik de pen van Wim Brummer heb gekregen.

Ja, waar heb ik de laatste tijd gevist. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk, ben net een paar weekjes terug van het jaarlijkse vistripje met mijn zoon Micha naar Slovenië.

Het was dit jaar een erg vroege trip, wij vertrokken al op 3 mei super vroeg in de ochtend. Eerst voor een paar dagen naar de Soca en Lepena. Wij logeren daar in een pension dat zowel aan de Soca als aan de Lepena gelegen is. Gelukkig was de Soca dit jaar goed, mooie waterstand en helder. De Lepena is bijna altijd wel goed in deze tijd van het jaar. Op de Lepena mooie forellen gevangen, dit jaar helaas geen Marmorata. Op de Soca heeft Micha mooie regenboogforel gevangen waaronder een echte hele grote. En hij heeft een keer dezelfde forel met het vliegje van de vorige dag nog in zijn bek gevangen. Dat gebeurt niet vaak, dag 1 lijnbreuk en dag 2 dezelfde vis met je vlieg weer terug. Bijna alle vis hebben wij daar ondanks het vroege voorjaar met de droge vlieg gevangen, dat si en blijft toch de mooiste manier van vliegvissen.

Op de laatste dag van de Soca en Lepena hebben wij een wandelingetje de bergen in gemaakt, boven in de bergen vlakbij de berg Krn ligt het grootste bergmeer van Slovenië. Ja en dat wilde wij natuurlijk een keertje bekijken, kon die ook van de lijst af. Die laatste dag was een super mooie dag de zon scheen hoog aan de hemel en al wandelend werd het al snel warm. Wij hebben er heen en teug totaal 6 uur over gedaan. Na een laatste Radler gedronken te hebben bij ons pensionnetje gingen wij op weg naar de Sava Bohinjka. De kortste weg is over de Vrisic pas, 25 haarspeldbochten omhoog en 25 haarspeldbochten omlaag.  Via Kranska Gora en Bled kwamen wij op onze tweede stek de Sava Bohinjka aan. Daar werden wij zoals gebruikelijk ontvangen met de nodige zelfgestookte brandewijn of wat het dan moge zijn, het brand in ieder geval goed wanneer je het doorslikt. Ons appartement daar ligt bijna aan de Sava Bohinjka. Op de Sava Bohinjka hebben wij op een aantal verschillende stekken gevist, het totale viswater is ca 25 km lang, mooie vissen gevangen en voor ons doen ook mooie aantallen. Op de een na laatste dag daar ook nog maar een wandelingetje in het Mostnicadal gemaakt. De rivier de Mostnica (je mag er ook vissen, 90 euri per dag) heeft in de loop der jaren een heel diepe kloof gemaakt die je middels een goed wandelpad helemaal af kunt lopen tot aan de oorsprong een mooie waterval.

De laatste dag zijn wij met de autotrein naar Most na Soci (brug over de Soca) gegaan en vandaar af op de IJdrica en de Trebuscia gevist, ook die dag was weer een super mooie en zonnige dag. Al met al een mooie afsluiting voor anderhalve week vis – en wandelplezier.

De volgende dag om klokslag 6 uur vertrokken naar het Zoetermeerse, onderweg via internet en bluetooth de kampioenswedstrijd van Feijenoord kunnen volgen, wat wil een mens nog meer.

Dit was mijn pen, als er vragen zijn over het vissen in Slovenië vraag het mij gerust, wie weet kan ik je helpen.

Harry Jansen

Ik geef nu de pen terug aan Wim, nee niet Brummer, maar Wim van Gaalen.