Maart, april, mei 2021

Het is weer zover. Maart, april, mei, het voorjaar dat zo mooi kan zijn of koud en winderig. Als je dan nog kunt snoeken in het snoekzeizoen vind ik het prima. Altijd leuk een paar uurtjes achter de snoek aan. En als je dan ook op de bekende plekken heerlijk kunt vissen met een nimfje is het ook nog leuk. Maar dat ging dus dit jaar niet zo best. In Zoeterwoude dorp bleef de voorn massaal weg. En dat is nu net zo een leuke stek voor een paar uurtjes. Ook de winterstekken bij Stolwijk deden het minder dan eerdere jaren, het was zoeken geblazen. En in Oudewater was het regelmatig wel erg bruin water. En het bleef maar koud, te koud.

Dropshotten met een worm mag ook niet meer in de gesloten tijd , lastig allemaal. Maar dan wordt het april en begint de karper zich te vertonen. Ook altijd leuk en super spannend. Maar dit jaar heb ik wel heel erg veel geblankt. Het leek wel of ze door de kou soms stopten met de paai en dan een week later weer begonnen en als ze paaien dan is het toch lastig om ze te verleiden. Natuurlijk heb ik ze wel gevangen, ik heb veel tijd en kan daarom vaak een paar uurtjes proberen. Maar echt super ging het niet.

Karper

Het blijft koud en er is nog geen voorntje te zien. Behalve dan dat ene poeltje waar ze altijd zitten, maar ja, max 10 cm groot. Natuurlijk hier en daar geprobeerd met een nimfje maar het schoot niet op.

Ook het Valleikanaal is bezocht, grote zware Redtags richting stuw werpen en ook daar kon ik ze niet vangen. Het is ook eigenlijk niet mijn ding en ik heb nog steeds het idee dat je bij de stuwen en zeker niet bij de in- en uitgangen van vistrappen mag vissen, maar dat schijnt gedoogd ?? te worden in die tijd van het jaar. Heel vreemd. Van de zomer maar weer eens kijken met een droge vlieg.

En er was ook Corona. Geen sportschool, geen musea, geen ouwehoer avondjes op de visclub, geen familiebezoekjes, geen hotelletje en ’s avonds lekker eten.

Daarom heb ik  veel gewandeld en gefietst en loop ik nu bij de fysio voor een zere knie. Met die zere knie zag ik het niet zitten om naar het OVM te gaan en op de stenen dammetjes te lopen maar waden in de binnenbak op het zand moest toch kunnen. Daarom toch een keer een middag/avond gepland om naar het OVM te gaan. Het was een graad of 12. Beetje zon, beetje wolken en ZW wind dus dat zal wel goed. Tegen de kou dacht ik dat het handig was een dik rubber waadpak  en een warmtebroek over mijn spijkerbroek aan te trekken in plaats van het ademende pak. Laat ik die maar netjes houden tot de zomer.

Om een uur of twee vertrokken naar het OVM met het idee om door te vissen tot na de files. Leek mij prima. Op de heenweg zag ik een beste file staan op de A15, naar de andere kant, dus er fluitend langs gereden.  Om een lang verhaal kort te maken. Hengel opgetuigd, waadkleding aan en gaan met die banaan. Toen ik kniediep stond werd mijn linker voet ijskoud, toen ik dijbeen diep stond werd het nog kouder en toen ik tot mijn heupen in het water stond voelde ik het ijskoude water van mijn linker been via mijn kruis naar het rechterbeen lopen. Een mega lek ! Na een kwartier er uit gegaan. Tot en met mijn onderbroek alles kletsnat, alles snel in de auto gedonderd en met een plastic zak op de stoel snel richting huis. Dacht ik. Maar die file. Die stond er nog en was gegroeid. De navigatie gaf al direct een omleiding aan, net zoals al die andere navigaties dus lekker druk. Ook richting de pont bij Maassluis liep het helemaal vast, dus geen optie.  Na een uurtje sta je dan toch weer bij de A15. Ik heb er 3 uur over gedaan om thuis te komen met de verwarming hoog en heb het waadpak direct in de kliko gegooid.

Die avond een ander waadpak gekocht bij Decathlon en binnen 3 dagen kon ik weer vissen. Nog steeds geen zin in karpers die ik niet ving en nog geen voorntje te bekennen daarom maar weer eens  naar de Lek gereden.  Daar was ik vorig jaar niet geweest omdat ik een paar keer niets had gevangen. Maar ik wilde het waadpak testen en ik wilde voorlopig niet meer richting A15. Dus de Lek.

Nog een paar extra Red Tags van 2,5 cm gebonden op maatje 8 en op een middag met een zonnetje en ZW windkracht 4 naar de Lek gereden. Dat was daar even schrikken, de Lekdijk was afgesloten dus hoe nu naar mijn stek te komen. Met een beetje geluk vond ik een straatje langs de dijk waar ik kon parkeren en zo de dijk kon oversteken naar de Lek. So far so good.

De Lek

Nadat ik de hengel #5 had opgetuigd en had voorzien van 2 nimfen en de waadkleding aan had gedaan ben ik wat onwennig het water in gestapt. Eerst maar eens langs de krib voorzichtig tastend naar de stenen die er altijd liggen en voorzichtig met de modder die hier en daar toch gegroeid is. Het was laag water en ik kon ver het water in waar je dan geen last meer hebt van keien, modder en andere zooi en je geconcentreerd kunt vissen. De eerste aanbeet was een hele grote en hele vieze brasem, dus niet geblankt en dat geeft weer vertrouwen.  Ik moest terug denken aan de eerste keer op de Lek toen ik mijn eerste roofbleitje ving omdat ik heel snel moest teruglopen voor een enorme golf van een flink schip. Dus een beetje strippen Wim en soms ook lekker snel. Dat hielp, de tweede aanbeet was een mooie winde. En de derde vis was een roofblei. Dus het kon weer en het werkte. En het mooie was gewoon in het midden van de krib, op het zand dus heel relaxed. Drie vissen in 3 uur, mooi zat.

Brasem

Dat smaakte naar meer en daarom ben ik een weekje later nog een keer naar de Lek gereden. Nu was het hoog water. Dat houdt in water tot aan de steilwand en water over de keien en de rotzooi. Maar inmiddels weet ik waar het een beetje schoon is en ben ik daar het water ingestapt. Even zoeken naar de ondiepe zandplaat en daar heerlijk staan vissen. Lekker strippen met 2 grote en zware Redtags en warempel de eerste hing binnen een paar minuten. Winde. Daarna nog 2 roofbleien dus weer 3 vissen in 3 uurtjes tijd.

Roofblei

Volgende week is het begin juni, we hebben onze prikken gehad, het wordt 20 graden. Dan kan er voor wat betreft Corona al veel meer en voor wat betreft vissen ook. Dan wordt het weer moeilijk kiezen. Droog vliegje in de polder, middagje snoeken, dropshotten langs de kantjes in de Vliet, C-rig met een streamer op de snoekbaars of weer de Lek, of Stolwijk, of de NoordAa, of op de zonnende karper, of een dagje Valleikanaal.

En hopelijk snel weer een clubavondje van Weight Forward om eens lekker bij te praten.

Wim Brummer

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.