Een dagje vissen in de forellenvijver De Ruijgenhoek

Omdat er vraag was naar wat meer activiteiten heeft de activiteitencommissie een dagje vissen in de Ruijgenhoek georganiseerd. Rien heeft het voor elkaar gekregen dat Rick Baars, de eigenaar van de vijver, de dinsdagavond daarvoor langs kwam om het een en ander over de vijver en het vissen daar te vertellen. Rick had Richard Maree meegenomen. Hij is een zeer ervaren vliegvisser en als controleur vaak aanwezig bij Europese kampioenschappen dus kon als geen ander het een en ander vertellen en ons een paar fijne nimfjes voor binden.

Op 29 april stonden 7 man rond 09.30 uur bij de vijver en na een bakje koffie kon het vissen dan beginnen. Rick had er een beetje zwaar hoofd in, het was erg zonnig en er stond bijna geen wind, dus geen ideale omstandigheden om te vissen. Wel om er te vertoeven.

Omdat het zo een mooie manier van vissen op een vijver is, werd er gekozen om eerst te vissen met een paar buzzers onder de beetverklikker. De zon scheen volop, de vijver is ruim 3 meter diep dus lange leaders om beneden te komen. Zo nu en dan werd er een visje gevangen maar veel was het niet.

Er werd dus langzamerhand door enkelen overgegaan op een nimfje of een streamertje. Mark had er al snel 3 te pakken op een geniepig streamertje dus we kregen weer moed.

Oude mannen Drietal

De  oudere ( ervaren Ruijghoekvissers) hadden het zich  makkelijk gemaakt met klapstoeltjes. Heel handig want je moet met buzzer vissen vooral weinig doen en heel rustig blijven en geduld hebben. Dat lukt denk ik op een lekker stoeltje beter. Om de goden te verzoeken had ik mijn hengel  neergelegd om een sigaretje te roken en ja hoor, ik was net op tijd toen ik mijn lijn weg zag lopen en kon een mooie forel landen. Er schijnen al de nodige hengels en reels in de vijver te liggen. Dus niet naar de kantine gaan voor een bakkie of een plas zonder je nimfje uit het water te halen! Langzamerhand ving bijna iedereen wel zijn visjes.

Na de middag was er soms iets meer wind en dat was dan direct te merken. Meer vis aan de oppervlakte. Bij mij duurde het even voordat ik door had welke nimf hier werkte. Het bleek voor mij een klein zwart nimfje maatje 16 met een klein goudkopje wat een hoop aanbeten opleverde.

Harm

Maar ook heel veel missers. En de aanbeten kwamen bijna allemaal 2 of 3 meter uit de kant. Dus niet meer aan de kant staan maar een paar meter van de kant. En haakje 16 verwisseld naar haakje 14. Weer een shrimp haakje met zwart binddraad, koperdraad ribbing en een goudkopje. Dat ging beter, minder missers.
Op een gegeven moment hing er een echt grote forel aan, een echte bak. Na een tijdje toch los en ik bleef achter met een stuk half verteerde vis die ik zeer waarschijnlijk uit de bek van de grote bak had getrokken. Rond een uur of twee stopten de meesten er mee en gingen aan de koffie met een broodje. Een uurtje later stopte Hans er ook mee. Hij had inmiddels alles uit de kast gehaald en haakte eindelijk een hele mooie forel die helaas vlak voor de kant los schoot.

Aan het einde van de middag werd er een lading nieuwe forel afgeleverd. Mooi om te zien. De zon werd minder en minder en er stond een kleine kabbel op het water. Om het af te sluiten hebben Mark en ik nog even met een droge vlieg gevist. Ik heb de grootste zwarte Klinkhamer die ik bij me had er aan geknoopt en kon op die manier mijn laatste vis vangen. Nog even nagepraat met Rick en die moedigde ons aan om een keer ’s avonds te komen vissen. Vis vangen werd dan gegarandeerd!

Wim Brummer

Al met al een leuke dag. Een forelvijver met genoeg vis waar je normaal gesproken zeker dubbele cijfers kunt halen in een half dagje vissen. Goed toegankelijk voor mensen die wat minder goed ter been zijn en een vriendelijk uitbater.

Wim Brummer

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.