Schwarza 2012 door Wim Brummer

Schwarza 2012 

Net zoals twee jaar daarvoor is er weer besloten om een lekker lang weekend te vissen in de Schwarza nabij Schwarzburg. We kennen de rivier nu een beetje, we weten dat het hotel gastvrij, goedkoop en lekker relaxed is, dus gaan ! De heerlijke voorbereiding van naar het weer kijken, waterstanden volgen en natuurlijk binden, binden en nog eens binden. Wetend dat je 90% niet gaat gebruiken, maar je weet het maar nooit, kortom gezonde spanning. Dit keer maar twee auto’s en zes personen want Dennis moest helaas op het allerlaatste moment afhaken door rugklachten, erg lullig voor hem, maar gezien het gestrompel in de rivier wel heel verstandig. Om 04.00 uur vertrekken, betekent dat je om 14.00 uur al kunt vissen. Gelijk maar vergunning gehaald voor 4 dagen, scheelt weer tijd. Het is en blijft soms een moeilijke rivier, de vangsten per persoon kunnen ook enorm verschillen, van 10 per dag tot meer dan 30 per dag. De aantallen verschillen, maar niet de soort. Beekforel en regenboog zijn de meest voorkomende vissen, er zit ook vlagzalm maar die hebben we niet gezien dit keer. Het formaat gaat van 15 cm tot 40 + met een beetje geluk. Niet de grootste vissen , maar ze zijn prachtig, sterk en gezond, dus sport genoeg aan een drietje met 10/00 of 12/00 . Het hotel ligt prachtig direct aan de rivier, vanaf het terras heb je uitzicht op je visvrienden als ze bezig zijn.  Het stuk langs het terras is ook nog eens een visrijk stuk waar genoeg vis zwemt. Wel zo makkelijk als je om 05.30 uur voor het ontbijt een paar uurtjes wilt vissen. Of na het eten natuurlijk, wat net zo fijn is, als het bier tenminste niet in de weg zit. Wat mijzelf betreft heb ik heel goed gevangen. De eerste dag lukte nog niet zo, droog begonnen natuurlijk.  Iedereen viste vooral met kleine cdc vliegjes, die ik niet goed kan zien, of ze zinken te snel. Cdc is niet zo aan mij besteed op de een of andere manier. Met de nimf lukte het al beter, maar droog is en blijft natuurlijk het mooiste op een rivier.Het is weer even wennen dat stromende water maar we hebben allemaal wel eens een lesje van Fred gehad en verleren doe je het nooit.

Met de nimf overigens wel de grotere vissen gevangen. Je moet het even door hebben maar het is en blijft een leuke en effectieve manier om te vissen. De patronen zijn simpel, het gewicht en de grootte zijn belangijker. Ik heb eigenlijk maar met twee soorten nimfen gevist. Waarvan de ene een patroon is waar ik op de Noord Aa mooie voorns mee vang.

 

Na wat proberen met miertjes en kleine cdc/tjes ben ik overgestapt op sedges van Elk haar, dat ging al beter. Maar de mooiste en meeste vangsten lukten mij op een gegeven moment met een best wel forse meivlieg imitatie.  Die vlogen er overigens regelmatig en waren meestal voedsel voor de waterspreeuwen en niet voor de vis.Het was notabene een Amerikaans patroon , geplukt van internet ,maar simpel te binden en het patroon sprak mij zeer aan. De vissen ook, bleek. Ik had er acht gebonden en ze zijn allemaal tot de laatste deerhair kaalgevreten. Ze dreven goed en prima zichtbaar, ook op de riffeltjes.Goed voor meer dan 25 vissen per dag en de laatste uurtjes voor het vertrek nog eens 17 mooie vissen op deze meivlieg-imitatie.

Wat mij betreft een mooie rivier, ruimte genoeg, geen dure vergunningen, een fijn hotel en leuke vis op een drietje en een dun lijntje.FOTO 5 BEEKFORELHet enige min puntje in het weekend was dat we verloren van Denemarken, we kregen als troost wel een Jagermeister van het hotel, maar die hadden we graag uitgedeeld als Nederland had gewonnen.Kortom een heel fijn weekend met fijne mensen om je heen en goed weer. Het begon te regenen toen we in de auto stapte om naar huis te gaan, dus wel geluk gehad.

Voor herhaling vatbaar, zeker als Peter alles weer regelt.

Hieronder nog wat plaatjes van Peter van der Burg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.