Bert van Rijn voor de eerste keer naar Duitsland

Vliegvissen in Duitsland

Sinds kort ben ik lid geworden van Weight Forward. Een club, waar ze je heel rustig en behulpzaam proberen  te helpen, om het vliegvissen, van interesse naar een passie te brengen.

Ondanks dat ik nog maar kort bezig ben met vliegvissen raakte ik door hun verhalen enthousiast over het vissen in Duitsland. Daar er al een lang weekend naar Bad Sassendorf in Sauerland  gepland stond, ben ik in gesprek geraakt met Peter van der Burg. Deze bood mij spontaan aan informatie te geven over het vissen aldaar, tevens ook om voor mij tijdens zijn vistrip naar Duitsland ook meteen mijn vispas te regelen. Verschillende leden deden later ook meteen hun ‘Fly-box’ open om mij te voorzien van een aantal ‘natte’ en ‘droge’ vliegen die geschikt waren voor Duitsland. Dat maakte het allemaal een stuk eenvoudiger. Zaterdag 8 september was het dan zover. Redelijk vroeg uit de veren en aan de ‘Frühstück‘ en richting ‘De Diemel’ in Marsberg.

Helaas konden we de Gaststätte waar de vergunning gehaald moest worden niet vinden. Na een half uurtje rondrijden zagen wij een Duitse visser met een vlieghengel, uitgestapt en gevraagd waar je een vergunning kon kopen voor ‘De Diemel’. Dat bleek gelukkig dichtbij, op een paar honderd meter in Wrexen (http://www.landhotel-kussmann.de). De kosten zijn te verwaarlozen namelijk 8 euro voor een hele dag.

Aangekomen bij ‘De Diemel’ de hengel in orde gemaakt en het water in. Geweldig om helemaal alleen in zo’n snel stromend beekje te staan.

Eerst de ‘Wooly bugger’ geprobeerd, geweldige actie in de vlieg, helaas was de forel niet onder de indruk. Vervolgens een ‘droge vlieg’ en verdomd een kleine bruine forel (15 cm) kon de verleiding niet weerstaan, dat was raak. (Stom, geen foto van gemaakt).  Een uur later was mijn vrouw een foto aan het maken voor het plakboek, toen ik plotseling iets op mijn hengel voelde, helaas was ik te laat met aanslaan en miste de aanbeet. Aan de draaikolk kon ik nog wel zien dat ik een mooie vis had gemist.

Na nog een uur of 2 vissen begon er een meneer vanaf de brug iets te roepen. Helaas verstond ik hem niet vanwege de afstand. Enkele minuten later meldde mijn vrouw dat ik hier ‘niet mocht vissen’ of ‘dieper moest vissen’ dat had ze in het Duits begrepen. Na het water uitgegaan te zijn toch maar even de vergunning bekeken. TIP: lees de vergunning VOOR je gaat vissen, want hieruit bleek dat je niet mocht ‘waden’ ! Hierop besloten we maar weer terug te keren naar ons hotel in Bad Sassendorf.

Al met al een fantastische eerste ervaring met het vliegvissen in Duitsland. In april is de volgende reis naar Wuppertal al gepland en ga ik het op zeker nog een keer proberen.

Bert van Rijn

 

 

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.