Ouder worden. Door Wim Schilperoort

Ouder  worden,

Ik hoor je al denken wat een opening voor een verhaal over vissen. Als je verder leest zul je erachter komen waarom. 

De eerste 3 weken van september heb ik vakantie gevierd met mijn vrouw. Zoals altijd bestaat mijn vakantie uit vissen , vissen en nog eens vissen. Aan de vrouw wordt gedacht. Ik vis in de ochtend en avond. In de tussenliggende tijd plaatsjes bezoeken en visstekken bekijken die intressant zijn. Er was eigenlijk een stek waar ik al heel lang niet meer met een pen (lees dobber) gevist had. Die stek is aan de sluisjes in Leidschendam aan de Vliet gelegen. Een kanaal door romeinen aangelegd wat jaartjes terug.  Daar ben ik ze eigenlijk nog steeds dankbaar voor.

Ik kan je vertellen dat ik buiten vliegvissen heel graag met de pen vis op een vaste hengel 9,5 mtr met elastiek. Die elastiek is eigenlijk de werpmolen van een werphengel. Deze dient als een soort slip. Ik kan uit ervaring zeggen dat het prima werkt bij grote vissen.  Ik heb paling en karper perfect kunnen drillen op 0,14 mm nylon

Die elastiek kan makkelijk tot 6 mtr uitrekken waarbij de vis heel snel moe wordt door het dempende effect. De reden dat ik de romeinen dankbaar ben is dat de Vliet de visplek is uit mijn jeugd. Ik heb heel wat jaren versleten aan het water met mijn visvriend die overigens nog steeds mijn visvriend is. Ik spreek dan wel over 40 jaar terug. Wat ik zelf een unieke ervaring vond is dat er eigenlijk aan de stek niets veranderd is. Ja iedereen die je ontmoet is ouder geworden. Maar als je de ogen sluit hoor je dezelfde geluiden en ruik je eigenlijk dezelfde geuren. De snackbar aan de sluis is er ook nog steeds. Evenals de klok geluiden. Al deze dingen bij elkaar doet lijken of 40 jaar niets is. Je bent zo terug in die tijd. Met dat heerlijke gevoel heb ik een perfecte visdag gehad. De vele voorns deed die jeugdtijd eventjes herleven.

 

Volgend jaar ga ik meer proberen om ook met de vlieghengel op de Vliet de vis op de kant te brengen. Sommige van jullie die wel eens met mij vliegvissen herkennen vaak dat ik enorm veel wissel van nimf als ik ergens vis. Leader zus leader zo. Grote nimf kleine nimf. Zodra ik een nimf heb die werkt onthoudt ik welke plek met nimf op dat moment werkte. Ook de lengte van de leader enz. Dat wil ik ook op deze stek gaan doen. Nu nog even terug naar die visdag. Buiten dat het erg mediterend werkte heb ik toch veel vis op de kant weten te brengen met als klapper een Kroeskarper van 39 cm.

De magie van de plek was er nog. Ik kan mij nog goed  herinneren dat ik baarzen van 54 cm gevangen heb op deze stek. Iets waarvan je hoopt dat ze er nog zullen zitten. Wat was dat nu ook al weer met OUDER WORDEN.

 

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.