Herst en winter

Terwijl ik dit schrijf duurt de astronomische winter nog een maand. En nu is het ijskoud buiten, strenge vorst en een koude harde oostenwind. De sloten vriezen dicht en dat betekent dat het (vlieg)vissen voor mij een tijd stil ligt. Mooie gelegenheid om vliegen te binden, klusjes thuis te doen en om eens terug te kijken op de afgelopen maanden.
Rond eind oktober was het wel over met het vliegvissen op baars in de Vliet. Het werd een taaie bedoening om wat te vangen. Hoog tijd om te gaan snoeken. En dat heb ik dan ook gedaan. Geregeld een uurtje of twee drie in de middag, meestal in de buurt van Zoetermeer. En met een nieuwe hengel #8 en 10 foot lang was het werpen van streamers geen probleem.
Op 28 oktober had ik de eerste twee van het seizoen te pakken op een mooie blauw/witte bucktailstreamer gebonden op een Gamakatsuhaak maat 6.De streamers zijn simpel en niet te zwaar en tussen de 15 en 20 cm lang.
Simpel met een witte toef bucktail of 5 witte veren en wat glitters als staart. De rest is een toef wit en 3 toeven blauw(of rood) allemaal boven op de haak gebonden, dus niets naar de haakpunt. De laatste toef voor het oog bind ik achterstevoren in, dan terugklappen, even vastzetten met een klemmetje en dan insmeren met bugbond zodat er een blijvende kop ontstaat. Ogen er op en klaar. Doordat alles bovenop de haak is gebonden is de hele haakpunt vrij en mis ik eigenlijk nooit meer een snoek.
De omgeslagen toef staat dan wat overeind maar vormt bij het binnenstrippen weer een mooi aaneen gesloten lijfje met de rest.

Maar experimenteren blijft leuk. Ik had nog een roze hairextension liggen en mijn kleindochter vroeg of ik eens een roze vlieg wilde maken. Nu dat kon wel met de roze hairextension als staart en wat roze bucktail en ander spul.

Ik heb twee middagen met dat ding gevist omdat ik er natuurlijk wel een snoek mee moest vangen.

Hij was niet groot maar het was wel een snoek. Gelukt dus.
De hairextensions deden het eigenlijk best goed. Dus twee oranje extensions gekocht ( restanten van het oranje voetbalfeest dat niet door ging omdat we ons niet geplaatst hadden))
30 cm oranje extension is het midden inbinden als staart. Je krijgt dan 2 staarten. Door de stijfheid van de extension staan ze naar buiten. Beetje bugbond er op om ze nog meer uit te laten staan. Beetje EP en bucktail als lijf en ik had een mooie grote lichte oranje streamer. Die moest geprobeerd worden. En dat kon al snel omdat ik met Mark was uitgenodigd in Giessenburg om in het water van de VV “ Het Alvertje” te komen snoeken. Dat werd een feestdag met 2 mooie snoeken en wel 5 irritante volgers die je soms op twee meter afstand zag aankomen maar niet beten. Hartverzakkend.

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb nu een heleboel felle kleuren extensions in huis en kan bijna een kapsalon beginnen.

Al met al redelijk veel snoek gevangen, de meeste toch met een blauw/witte bucktailstreamer.

Nog eentje op de foto en dan is het klaar. Deze was een flinke dame uit een slootje van 3 meter breed. Ik had al 3 uur door de polder gelopen en niets gevangen. Toen nog heel even slepen met de blauw/witte in dat kleine slootje en BAM, hangen.

Maar als het winter wordt dan kun je natuurlijk ook op wintervoorn vissen. En eerlijk gezegd vind ik dat soms leuker dan snoeken. Lekker pielen met een nimfje over de bodem en dan het geluk hebben dat je een school mooie blankvoorns vindt.
Door al dat snoekgeweld ging ik pas 20 november met een drietje en een doosje nimfen naar Zoeterwoude. Daar hoorde ik dat er al vanaf 1 november goed voorn werd gevangen. En dit keer zaten ze niet bij het gemeentehuis maar vooral in het Watertje.
En daar was het met regelmaat heel gezellig om te vissen. Soms met Joop en Chris van de Haagse, of met Albert en Henk en met Joop en Kees. Dan hoor je ook snel waar gevangen wordt en waar niet.
Sommige middagen waren heel goed. Een heel klein beetje stroming, een (of beter twee) nimfjes maatje 16 met 2.4 mm tungsten kraaltje en dan eigenlijk niets doen. Laten drijven op de stroming en dan zag je een klein bibbertje op de beetverklikker en dan rustig aanslaan.
Aanbeten zijn soms nauwelijks te zien dus geconcentreerd vissen en goed kijken. Niet zelf bibberen van de kou want dan deed je beetverklikker hetzelfde als bij een aanbeet.
Mooie middagen gehad met soms een stuk of 10 mooie blankvoorns van 20 cm en meer in 2 uurtjes tijd.
Soms stopte de stroming en dan werd het vangen direct minder. En man wat zat daar een snoek, met grote regelmaat stoven de snoeken door de scholen voorns. Maar snoeken doe ik daar nooit, veel mensen/fietsers in de buurt, ik heb geen geen onthaakmat en altijd vissen vanaf een kade. En om nu een snoek op de stenen te leggen dat doe ik dus niet. ( lees vooral verder)
Maar soms ving je niets, dan stroomde het zo hard dat je lopend je nimf kon bijhouden. En opeens was het over. Vangsten werden minder. Rond 15 januari was de vis weg uit Zoeterwoude.

Toen werd het tijd om een andere winterstek te zoeken. Dat is niet zo simpel en kost een hoop tijd. Maar gelukkig hebben we internet en clubleden dus ….

Inmiddels had ik Ali Express ontdekt. Ik heb daar wat gemengde gevoelens bij omdat ik vind dat onze reguliere handel ook moet blijven bestaan, maar deze keer kon ik er niet om heen. Ik heb een tweetje gekocht van 2 meter lang, vierdelig met een gewicht van 95 gram. Voor nog een 30 euro zonder vrachtkosten uit China. Voor dat geld kun je wat proberen. En wat bleek dat leuk. Superlicht, heel gevoelig en met een DT lijn #2 nog aardig mee te werpen ook. Voor de voorn in bijvoorbeeld Zoeterwoude hartstikke leuk. Een maatse voorn durf ik er niet mee op te tillen maar dat mag de pret niet drukken. Hele lange leader en 2 nimfjes gaat niet geweldig maar met een normale leader en 1 nimf is het zeer goed te doen.
En het hengeltje bleek sterker dan ik dacht. Ik kreeg er in Zoeterwoude per ongeluk een snoek van 80 cm op. Maar met 12/00 en een goede slip bleef alles heel en kon de snoek na 15 minuten geschept worden door een vis collega die zo vriendelijk was om een net uit de auto te halen. Dan heb je dus een heleboel bekijks, de snoek moet toch even op de kade in het net liggen maar ze kon snel weer terug.
En geloof het of niet, ik wandelde begin februari over de Westeindseweg, aan de andere kant van de tunnelbak. Praatje gemaakt met een karpervisser, je kunt ze daar dus ook in de winter vangen. Zo nu en dan heb ik het geprobeerd met een nimfje met mijn tweetje. Beetje zoeken want de waterdiepte varieert daar van 20 cm tot ruim een meter. Slechts eenmaal een aanbeet. Karper! Zal je altijd zien. Na 20 tellen de boel maar strak gehouden en pats! Daar is met een tweetje en 12/00 geen houden aan.

Even terug naar de andere winterstekken. Via internet, en dan zeker via de site van de Haagse, kun je in onze buurt toch wat plekken vinden waar soms goed wintervoorn te vangen is. Die heb ik dan ook bezocht met wisselend resultaat.

Schipluiden die kende ik nog van vroeger, schijnt een winterstek te zijn maar de dag dat ik er was bleek er maar op 1 plekje van 2 vierkante meter naast een brug voorn te vangen. En daar stond al een collega die dus de een na de ander ving. Ik heb het in de vaart hier en daar geprobeerd maar ving maar een enkel voorntje of mini baarsjes. Vorig jaar was het ook minimaal daar.
Maassluis. Toch een keer naar toe gereden op een zondagochtend. En daar zaten aan het einde van de vaart tegen de sluis aan 2 witvissers die de een na de andere voorn vingen, en allemaal in het leefnet natuurlijk. De enige vliegvisser die 10 meter verder stond ving eigenlijk niets behalve mini baarsjes. De dropshotter die zeker tot 50 meter verderop van de sluis het probeerde ving alleen maar minibaarsjes. Wat blijkt, zegt men, er wordt heel veel gevist door witvissers ( je kunt zelfs ruzie krijgen over een plekje). Er ligt dus bij de sluis een tapijt van maden en hennep en vangen met een nimfje blijkt dan heel lastig of niet mogelijk. En als ik het zo beluisterde worden er heel vaak wedstrijden gehouden en ik kan me voorstellen dat er een keer een visverbod komt in verband met de overlast die dat kan veroorzaken.
Houten. Ben ik niet geweest dit jaar. Koude plek vlak voor een hoog hotel waar de wind altijd om heen giert en als er al 2 collega vissers staan, is de plek vol.
Oudewater. Dat is ook een winterstek. Niet zo gek natuurlijk, hier loopt de Hollandse IJssel een beetje doorheen of er is een verbinding mee. Mark zo gek gekregen om een keer mee te gaan. Dat was dus geen succes. Koud. Heel erg vies water en 2 voorntjes over een hele middag is niet best. Maar gek genoeg wel een aanbeet op de pluizige beetverklikker van Yarn. Vies water was er die tijd overal door de vele regen en er werd overal flink gemalen.
Dus 2 weken later toch nog maar eens naar Oudewater gereden. Mark had een stek gevonden maar dat was niet te doen, heel erg diep, hele lange leader nodig , 2 nimfen, tegenwind en bomen en lantaarnpalen enzovoort.
Toch maar terug het stadje in. Al wandelend langs de grachtjes, wat geen straf is daar, zag ik wat beweging en bellen. Toch nog maar even proberen. Ongeveer 150 cm diep, een heel rustig straatje, ruimte om te werpen dus proberen.

En dat geluk moet je dan een keer hebben. Vis bij de eerste worp. Een mooie bliek. Niet te tillen aan een tweetje maar gewoon aan de leader uit de gracht tillen gaat ook goed. In anderhalf uur stond de teller op ca 20 vissen. Bliek, ruisvoorn, blankvoorn, brasem en winde. En dat allemaal in een stukje water van 20 meter lengte. Twee nimfjes bleek niet meer nodig. Een grotere nimf die 150 cm diep ging was genoeg. Alles werd gepakt. Ook veel aanbeten als je de nimf optilde voor de volgende worp.
We hebben ons helemaal klem gevangen. Een 30 + winde en 30+ ruisvoorn uit een grachtje is toch wel heel mooi.
Nu was het zo dat er naast ons een oude stadsbrug werd gerestaureerd. Daarom was het straatje erg rustig met verkeer. Mark is de volgende dag weer gegaan. Toen was het minder , 3 vissen, waaronder brasem van 60 cm. Maar er werd gewerkt bij de brug, kade inspectie e.d. en het water was viezer.
Ik wilde de dag erna ook nog wel een keer. Nu liep/zwom er een duiker in het water voor onderwaterinspectie. Je raadt het al, geen schub meer gevangen. Waar waren ze gebleven? Geen vis meer te vangen.

Misschien is het een idee om er een keer met de club te gaan vissen. Niet aan het einde van de winter maar eerder, eind november of medio december. Het lijkt er op dat de vis toch eerder arriveert en weer verder trekt dan ik dacht.

 

Maar behalve internet hebben we ook collega vissers in onze club die al jarenlang ervaring hebben en hun plekjes ook weten te vinden. Ik ben een dagje met Hans wezen vissen in de polders rond Stolwijk. Een mooie zonnige dag en dan vis zoeken met verstand en ervaring. Waar is het wat dieper, waar is het wat warmer. Uiteinden van sloten, water in de luwte tussen de bebouwing. Ook daar is in de winter vis te vangen. En deze dag dus veel vis. Heel veel maatse voorn, tientallen in een middag. Heel langzaam vissen , diep vissen, klein nimfje maatje 16 en dan opletten. Ook hier geldt weer, ze zitten bij elkaar, 10 meter verder geen vis. Dus blijven zoeken. Soms heb je geluk en zie je een snoek klappen, ja dan heb je je stek meestal wel gevonden.
Ik ben nog een keer terug geweest in die polders. Er lag al meer en meer ijs maar toch weer vis gevonden. Met een tweetje ( en windje mee) is dit toch heel erg leuk vissen.

Er wordt nu een week tot 10 graden vorst verwacht. Tegen de tijd dat al het ijs verdwenen is, zal het wel half maart zijn. En dan is het in de zon in de namiddag ineens weer lekker warm en kun je soms met wat geluk en een klein droog vliegje weer voorn(tjes) vangen.
Paaiende brasem komt er dan ook weer aan. Snoek is waarschijnlijk afgepaaid, dus nog een weekje in de kleinere ondiepe slootjes snoeken.
In april nog even doorbijten en dan gaat de karper paaien en er zijn soms van die dagen dat ook die “ gestapeld” in een paaislootje zwemmen om aangegooid te worden met een hertenharen geval.
Kortom er komen weer mooie tijden aan.

Wim Brummer

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.