Zomaar wat ervaringen 2018 !

Ervaring van de laatste tijd met het vliegvissen in en rond Zoetermeer. Wat is er aan de hand met ons viswater?

Vlamingstraat/Voorweg het hele jaar geen kop te vangen. Waar is de vis dan toch heen?

In Zoeterwoude een paar maanden terug kon je 20 tot 80 vissen op een middag vangen. O.K je moest met een klein nimfje vissen in de maten #16 en soms #18 en het waren niet altijd grote vissen maar, je ving vis en er waren diverse keren mooie blankvoorns bij en soms liep er een fraaie brasem tussendoor. En de echte Haagse vissers  visten met 2 nimfen en daarvoor nog een extra loodje. Die vingen dan meestal ook meer en groter. Zelfs Rien en Henk mochten opdraven en optreden in het Zoeterwoudse als filmster voor de VNV digitale vliegvisser.Ineens zo rond eind januari begin februari niets meer. Geen enkele bekende plek in en rond Zoeterwoude leverde vis op, zelfs de betonbak was nada. Voor de vorstperiode waren wij, Rien, Henk D en ondergetekende een paar keer richting Stolwijk geweest aan de Beijerseweg. Na het nodige zoekwerk enkele stekken gevonden waar we ons “klem” vingen. Toen de vorst was geweken en de vangdrang niet meer te harden was samen met Rien weer naar het Beijerse. De vroegere plekken leverden niets op en wij zeiden al tegen elkaar ”ze hebben vinnen en een staart, dus zijn ze elders”. De Beijerseweg een eind afgereden en opeens zien we kringetjes in het water. Rien de auto uitgestuurd en met al zijn charmes aan de dichtst bij zijnde boerin gevraagd of wij bij haar op het erf mochten parkeren en dat mocht, dat moet ik niet gaan doen want dan krijgen we nooit toestemming.

Wij aan de slag en ik begin te vangen als een tierelier tegen de rand van het smeltende ijs en Rien werd op dat moment kampioen vissen verspelen. Op een gegeven moment heb ik 19 vissen en visjes tijdelijk uit hun element verlost en Rien nog maar 6 of 7. Haakscherpte gecontroleerd, perfect, kleur van de nimf niks mis mee, haakmaat # 14 en daar zat waarschijnlijk het probleem ik viste met #16. Dus een #16 eraan en vangen maar. Samen die middag waarschijnlijk over de 100 vissen waarvan zo’n 20-25% maatvissen waren de rest was kleiner. Omdat we eerst een tijd verdaan hadden op de eerder bekende stekken hadden wij op de laatste stek misschien maar 1½ uur gevist.

Terug in Zoetermeer Henk D helemaal gek gemaakt met bovenstaand verhaal. Henk wil dus ook veel vissen vangen. Op 22-3 naar Stolwijk, resultaat 1 voorntje van ca 10 cm terwijl we op heel veel plekken gevist hebben en ook nog 2 andere vliegvissers gesproken die als resultaat 0 hadden.

Mijn vraag dus . Waar zijn ze, wat is er aan de hand?

Een andere ervaring was 15 maart. Op naar de Ruigenhoek om een paar forellen te vangen samen met Kees Carpentier en Rien. Water extreem laag en glashelder en ook heel veel wind. Van alles geprobeerd aan vliegen, buzzers, streamertjes. Noppes, nada niks. Vanwege de wind stonden wij zoveel mogelijk met de wind in de rug te werpen. Een oud gezegde leerde mij vroeger al eens “wind op de hand vis aan de kant” en ik ben ten einde raad dus maar op de windkant gaan vissen. Vanwege het heldere water viste ik met een lange leader van ca 4½-5 meter. Een ramp om te werpen met die wind maar resultaat toch nog 2 gevangen en 6 gelost, o.a. door onkunde denk ik, maar vooral door de enorme bocht in je lijn door de wind. Henk en Kees samen 0 vissen.

Binnenkort maar weer eens naar de Ruigenhoek als de watertemperatuur iets is gestegen.

Albert

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.