Vroeg opstaan

Elke zomer doe ik het wel een paar keer. Vroeg opstaan om twee uurtjes brasem te vangen in de Noord Aa. We weten allemaal dat de brasem in de ochtend en in de avond goed te vangen is langs de strandjes. Ik ben nu ’ s morgensvroeg tweemaal geweest  en heb lekker gevangen.

 

De eerste keer was het goed raak. De omstandigheden waren dan ook geweldig. Geen wind, lekker warm en met een heldere lucht en later de zon. Petje op, zonnebril op scherp. De ideale omstandigheden om de brasem te spotten en aan te werpen. Soepel hengeltje mee, twee nimfjes er aan en dan is het een leuke visserij. Zeker als je ze vangt op iets dieper water dan kniediep. Op dieper water geven ze leuke sport op een soepel hengeltje. En als je met 12/00 vist heb je soms toch je slip nodig.

De eerste keer was ik spekkoper met 14 stuks, de tweede keer stopte de teller bij zes. Maar toen was het nevelig, geen zon, beetje wind en een kabbeltje en dan wordt het lastiger om te zien waar de voor- of de achterkant van de brasem zit.

Meestal is het rond 09.00 uur wel over, ze verdwijnen naar het diepe. Op maandagmorgen en waarschijnlijk ook in het weekend is het rond 08.00 uur wel gedaan. De schoonmaakploeg arriveert en rijdt met een tractor met schuif hard langs de waterkant, boeggolf en het strand is weer netjes en de brasem verdwenen. In de binnenbak gaat dan de pomp aan om de bak door te spoelen.

 

Ik vis meestal met zwarte nimfen, soms maat 10 soms maatje 14 en 16 maar het maakt eigenlijk niet uit. Bij haakje 16 is het goudkopje wel van tungsten om snel op diepte te kunnen komen. Ruim voor de kop gooien, strippen of achtjes draaien en als het goed is komen ze er achteraan. Meestal sla ik voordat ik ze voel, je ziet aan de vis dat hij hapt maar met je ogen dicht strippen kan ook. Dan weet je zeker dat hij of zij gehaakt is. ( met ogen dicht doe ik ook wel bij snoek vissen als de snoek mijn streamer volgt om maar niet te vroeg te slaan.)

Ik heb het idee dat de brasem bij de ballenlijn groter is dan in de binnenbak. In ieder geval wat sterker. Misschien omdat het water bij de ballenlijnen wat minder warm is, ik weet het niet, het is maar een idee. Daarom sla ik de binnenbak meestal over en loop gelijk door naar het grote strand. Zoals gezegd, daar is het dieper, heb je meer sport en willen ze nog wel eens tussen je benen door ontsnappen. Netje is handig maar dat gaat flink stinken in de auto als je het niet schoonmaakt. Onthaken is het water met je tangetje gaat even goed.

Al met al leuke visserij maar je moet er wel erg vroeg voor opstaan.  (zeker als je eerst thuis wilt poepen.)

Wim Brummer

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.