De Voorweg/Wilsveen.

De Voorweg of beter gezegd de Voorweg in Zoetermeer en het verlengde ervan Wilsveen in Leidschendam. Het water waar ik het over wil hebben deze keer is het stuk vanaf de Intratuin richting het westen. De Voorweg heet net voorbij restaurant de Witte Raven Wilsveen en gaat dan met een bocht van 90 graden naar het zuiden,  wordt dan smaller en smaller en komt uit in het brede water bij de Molendriegang.

20200720_155101.jpg

Ik viste al jaren in en na de haakse bocht ( dus Wilsveen) op voorn(tjes) en snoek. In de winter op snoek en in het voorjaar op voorn . Snoeken is in het smalle gedeelte niet zo moeilijk. Als er eentje ligt dan komt de streamer al snel dichtbij en is de kans groot dat het raak is.

In de het breedste gedeelte viste ik altijd op voorn. Stijf tegen de overkant en vaak waren 15 voorns binnen een uurtje geen uitzondering. En alleen met de nimf, droog lukte nooit goed, geen voorn aan de oppervlakte gek genoeg.  Vorig jaar zag ik een van de bewoners wat brood weggooien in het water en binnen 5 minuten kwam er een karper op af. Maar dat verhaal komt een volgende keer.

Omdat dit water op 10 minuutjes fietsen van mijn huis is, vis ik er met enige regelmaat in een verloren uurtje. In juli fietste ik op mijn gemak langs de Voorweg met een polaroid bril op. En ineens zag ik voorn . Net boven de waterplanten en in de open plekken tussen de waterplanten. En karper, ik heb op het stuk van de Intratuin tot de Witte Raven wel 10 karpers gespot.

Zo een gelukje moet je een keer hebben want als er een kabbeltje is zie je niks of weinig, zeker geen voorn. Je raadt het al ’s avonds onverzwaarde nimfen gebonden. Zwarte fazantveer, koperdraadje als ribbing en een kopje van zwarte dubbing met de fazantveer over de dubbing als thorax. En bij enkelen een druppeltje UV raisin om de nimf net wat zwaarder te maken. Alles maatje 12 en 10.

De volgende dag stond er een mooie kabbel, niets te zien dus, maar omdat ik nu wist dat er voorn zat gewoon begonnen. Maatje 10, heel even af laten zinken en dan lekker snel strippen. En verdomd het werkte. Boeggolven achter de nimf en hangen. Mooie ruisvoorns tot 25 cm toe. Ik had nooit geweten of gedacht dat daar zoveel mooie ruisvoorns te vangen waren.  Vlak bij huis en over het hele stuk vanaf Houthandel Van Dorp tot de Witte Raven heb ik dagenlang mooi gevangen. Ik was begonnen met 2 nimfen, de bovenste geheel onverzwaard maat 12 en de onderste iets verzwaard maat 10. Maar dat was  eigenlijk niet nodig.

20200720_143153.jpg

Doublet

Dan wil je weten of ze ook nog ergens anders te vangen zijn. Het laatste brede stuk vlak voor de bocht ( inmiddels Wilsveen)  daar had ik nog nooit gevist, ook niet op snoek. Het is een kaal stuk, geen bruggetjes en altijd vol in de wind. Maar het was een hete dag en vol in de wind nog uit te houden. Dus hetzelfde recept, een flinke kabbel en lekker strippen. Ook daar ving ik tot mijn verbazing voorn.

 Dan ook maar eens de bocht om en op de brede stukken exact hetzelfde, grote zwarte nimf, lekker strippen en daar waren ze ook. Schitterende ruisvoorns.

Eind augustus werd het lastiger, meer en meer waterplanten en de open plekken waar je de nimf wat kon laten afzinken werden kleiner en kleiner. En droog geen stootje, of alleen klein spul,  maar de mooie maatvoorns kwamen de droge vlieg niet halen. Behalve die ene middag, bijna geen wind en ineens heel veel ruisvoorn aan de oppervlakte. Ik kon bijna de mooiste ruisvoorns uitkiezen om mijn droge vlieg te presenteren. Het waren twee heerlijke uurtjes. Helaas dat was maar 1 keer. Daarna was het  over, de mooie vissen waren onbereikbaar geworden voor de vliegenhengel.

De zwarte nimfen deden het ook goed in het Bentwoud en de Burmade maar waarschijnlijk had een fikse spider ook wel gewerkt.

20200827_163516.jpg

Zoals bij zoveel viswater loopt ook hier een soms drukke weg langs. Zeker in de zomer en Coronatijd zijn er veel fietsers op het eerste stuk vanaf de Intratuin. Maar dat worden er minder omdat veel fietser dan de vaart oversteken naar het Buytenpark of uit het Buytenpark komende direct oversteken naar de Nieuwe Driemanspolder dus de Voorweg alleen kruisen. En soms is het gewoon rustig op de weg.

Een voordeel is wel dat met regelmaat waterplanten worden weggehaald.  Zo om de vijftig meter ligt er dan een hoop groen in de berm. En die berm wordt ook bijgehouden, gemaaid en ook dat is handig.

Omdat ik ook veel karper had gezien dacht ik weer aan die bewoner die bij Wilsveen die wat oud brood in het water gooide. Na 5 minuten zag ik  een bak van een karper smakkend aan het brood. Dat had ik onthouden en ook daar heb ik gevist. Dat staat in het verhaaltje “karper in 2020”

Wim Brummer

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.