Zoekmachine

Eind oktober heb ik weer eens gevist bij de Noordpolder. Een lastige plek, altijd wind en heel veel knotwilgen die niet geknot zijn. En daar waar een open stukje is, heeft een buurtbewoner dan een extra stok van een metertje of 3 in de kant gestoken zodat je daar lastig kunt vliegvissen.  In de zomer met zuidenwind kon je tussen de knotwilden door ruisvoorn vangen tegen de kroosbedden aan de overkant van het water. Wel geconcentreerd blijven want anders eindigden je vliegen in de knotwilden naast je. Maar er zijn veel bruggetjes en dammetjes dus je kunt er wel vissen. Het is en blijft een mooi water met snoek, baars en ruisvoorn.

Met een drietje en 2 nimfen ving ik eind oktober op een open plekje langs het water of vanaf een brug geregeld ruisvoorn. Kleintjes maar ook mooie maatvoorns. Op twee plekjes ving ik eigenlijk alleen maar baars. Twee hotspotjes dus waar elke worp een baarsje opleverde.   Ik had nog een Ultra Licht hengeltje van zoonlief op zolder staan met een klein molentje en 8/00 gevlochten lijn. Het hengeltje is maar 1.60 m lang met een werpgewicht van 0,5 tot 6 gram. Prima om baarsjes mee te vangen ( hoewel zoonlief er onder luid applaus een metersnoek mee ving tijdens een boottochtje op de Vliet).

Als het nu een keer een  te harde noorden wind  waaide voor de vliegenhengel zou ik het een keer met een shadje proberen tussen de knotwilgen door en vanaf de bruggetjes. Loodkopjes van 2 en 3 gram gekocht en wat kleine shadjes tot 4 cm .

Een van de redenen om dit een keer te proberen is het feit dat de wintervoorn uit Zoeterwoude is verdwenen. Helaas, helaas, het was een leuk plekje om een paar uurtjes te vissen en het was vlakbij en ik kan niet altijd naar Oudewater o.d.

Daarom op een winderige dag naar de Noordpolder gereden en gevist met het UL hengeltje en kleine shadjes. Dat was eigenlijk hartstikke leuk.  Zat baarsjes tot 15 cm maar ook uitschieters naar 25 tot 30 cm. Ik ben zeker 5 maal terug geweest en langzaam werd het minder. De hotspotjes deden het niet meer en de aantallen liepen terug. Maar er was altijd wel wat te vangen. Je vist ook redelijk snel veel water af, sneller dan met de vlieg.

En  tussen de baars door ving ik regelmatig een snoekje aan het shadje en eenmaal een beste snoek die op het laatste moment losschoot.

Inmiddels had ik voor 35 euri ook een eigen UL hengeltje gekocht, nu van 0 tot 5 gram en 1.80 m lang.

Ik heb er mee gevist in de Voorweg, de Katwijkerlaan, Westerpark, Burmade, Westeinde en meer watertjes in de buurt. De loodkopjes werden lichter en lichter van 0,5 tot 1,5 gram en de verzameling kleine shadjes  groeide gestaag. Uiteraard ving ik de nodige baars en op zo een licht hengeltje is het heel leuk vissen. Het lijkt op een # 2 voor het vliegvissen. Een baars van 20 cm voel je goed.

Natuurlijk heb ik  ook internet afgestruind en op facebook zijn er groepen die vissen met Micro Lures en op You Tube zijn er zat filmpjes te vinden van mensen die vissen met hengeltjes tot 1,5 gram en hele kleine aasjes. Zo klein dat het wat mij betreft dan weer op vliegvissen gaat lijken, dus daar ben ik niet aan begonnen. ( haakje 14 of 12 met een tungsten kopje en dan een rubber dingetje er aan, ja dan vang je brasem, ruisvoorn, baarsjes enzovoort. Het is een aparte tak van sport die zeker in Engeland op de “canals” populair is ).

Natuurlijk heeft dit UL vissen ook zijn beperkingen. De Vliet is 3.60 m diep daarom slaan we die voorlopig maar over. En met een stevige wind en een loodkopje van 1 gram is het contact houden en voelen van een aanbeet ook lastig.

Voor mij stopt het nu bij shadjes van 3 cm. Maar wat krijg je eigenlijk veel aanbeten van snoek op deze kleine shadjes, zeker als je ze heel langzaam, maar met de nodige beweging, binnen kunt vissen. Vaak blijven de snoeken hangen omdat het haakje echt in de lip zit en niet dieper. Zit het dieper dan is het soms rats en alles weg, maar dat gebeurt heel weinig. Missers heb je ook, dan schieten ze toch los, het zijn ook vaak maar kleine haakjes.

En met geduld is een snoek van 80 cm prima te landen met een 5 grams hengeltje, dat gaat met de #2 vlieghengel tijdens het nimf vissen op wintervoorn ook,  dus geen probleem.

Maar het leuke is dat je veel snoek vindt.  En dan kun je een keer terug met de vliegenhengel en een streamer. Dat heb ik nu dus een paar keer gedaan en alsnog de gemiste snoeken gevangen. Je weet ongeveer waar ze liggen. Een beetje  “hit en run” vissen. Zo werkt het vissen op baars met een UL hengeltje dus als zoekmachine voor de snoek.

En omdat ik toch “light” bezig was, heb ik als de wind het toeliet gevist met een 8 ½ ft 5/6 hengeltje van DAM en streamertjes van max 12 cm van kunstfibers en hairextensions. Een DAM hengeltje uit de nalatenschap van “Ron Koffie”.

En is het water wat groter en de wind wat harder dan neem ik gewoon de 10 ft #8, zeker als de oevers want minder toegankelijk zijn.

Ik vermaak mij wel.

Wim Brummer

Dit bericht is geplaatst in verhalen. Bookmark de permalink.